Ministerie niet van plan Lelystad te dwingen tot uitbreiding stortplaats

5 maanden geleden gepubliceerd

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft momenteel geen plannen om de stad Lelystad te dwingen tot uitbreiding van de lokale stortplaats. De zorg voor uitbreiding komt voornamelijk van het bedrijf Afvalzorg, dat plannen heeft om meer dan twee keer zoveel afval te gaan storten aan de Zeeasterweg.

Bezorgdheid bij bewoners

De mogelijke uitbreiding van de stortplaats zorgt voor bezorgdheid onder bewoners van de naastgelegen wijk de Landerijen en twee nabijgelegen boerderijen. Ze vrezen overlast in de vorm van stank en verkeer. De gemeente Lelystad is tegen het plan van Afvalzorg en heeft de mogelijkheid om de uitbreiding tegen te houden door het bestemmingsplan niet te wijzigen.

Rol van de Rijksoverheid

Hoewel de Rijksoverheid de bevoegdheid heeft om regionale overheden tot actie te dwingen, is ze terughoudend om deze macht te gebruiken. Volgens een woordvoerder van het ministerie is er momenteel geen acuut tekort aan stortcapaciteit in Nederland.

Toekomstige problemen

Er wordt echter wel een toekomstig probleem voorzien met stortplaatsen. Binnen ongeveer 15 jaar zou er een tekort kunnen optreden als er geen maatregelen worden genomen. Rijk, provincie en de afvalsector zijn daarom samen op zoek naar oplossingen.

Onderhandelingen met boeren

Ondertussen voert Afvalzorg gesprekken met de twee naastgelegen boeren over mogelijke uitkoop of verplaatsing. Deze onderhandelingen verlopen echter moeizaam. De provincie Flevoland, die ook betrokken is bij de gesprekken, wil niet reageren op de vastgelopen onderhandelingen.